Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Avalon

Eiland van mysteriën
Voor de één een vaststaand feit, voor de ander niets meer dan een mooie mythe. Het eiland dat mede door de verhalen van Marion Zimmer Bradley (zoals The Mists of Avalon) bekend is geworden bij een groot publiek. Er doen veel verhalen de ronde over dit magische eiland. Wat de één fictie noemt, neemt de ander aan voor waarheid. Voor mij is Avalon zeker geen verzinsel, maar mijn thuis. Toch wil ik een ieder die er meer over wil weten graag de onderstaande informatie bieden. Deels is deze zeer mythologisch getint, deels is het meer van historische aard. En ook voor dit verhaal geldt wat ik al op de welkomstpagina schreef: lees het en behoudt dat wat jou aanspreekt.

Ynys Afallach (Ins Affalach)
is de naam in het Welsh voor Avalon. Vertaald betekent het appeleiland, maar ook avondland, het land van de doden wat tevens in het Welsh bekend is als Annwfn. Affalach is overigens ook een Keltische god van de onderwereld die erover regeerde, samen met zijn dochter Modron en haar negen zusters. Het eiland zou vol staan met appelbomen die tegelijkertijd vrucht en bloesem dragen en het zou er altijd lente zijn. Het eiland zou de bewoners uit zichzelf van alle nodige dingen voorzien. Kinderen werden naar Avalon gezonden om daar te worden ingewijd in de mysteriën van het oude geloof, om zodoende te worden opgeleid tot priesteres of druïde. Er wordt gezegd, dat toen Atlantis verging, het eiland Avalon overbleef. Hiervan uitgaande, kun je dus stellen dat de priesteressen van Avalon werken volgens rituelen uit de tijd van Atlantis.

Volgens de Artur legende is het zwaard Excalibur op het heilige eiland gesmeed en is Arthur na dodelijk te zijn gewond door zijn eigen zoon Mordred, hiernaartoe vervoerd en na zijn dood begraven. Er wordt gezegd, dat Arthur ooit terug zal keren om over het zijn volk te regeren.

Avalon was in de tijd van Arthur al omgeven door mist. Alleen de hogepriesteres van het eiland (vrouwe van het meer) kon de mist doen wijken, zodat het eiland zichtbaar werd. Uit de overlevering is bekend, dat je de klokken van Glastonbury er kon horen. De mist is steeds dichter geworden, gelijk met het toenemende verlies van het geloof in de oude goden. Het christendom rukte verder op…en Avalon verdween steeds meer, totdat het helemaal in de nevelen verborgen is geraakt. Soms zijn de nevelen rondom Avalon dun, zegt men, en kun je er een blik werpen. Anderen zeggen dat je op de Glastonbury Tor een bepaald patroon moet lopen en dan kom je ook weer in Avalon terecht. Maar pas als de mensen terugkeren naar het oude geloof, zullen de nevelen verdwijnen en Avalon zichtbaar worden.

Avalon heden ten dage

Volgens velen ligt/lag Avalon op de locatie waar nu Glastonbury Tor staat. De Tor, een uit 7 lagen bestaande heuvel welke door mensenhanden gebouwd, staan de resten van de eerste Christelijke kerk. Volgens de overlevering is deze gebouwd door Josef van Arimathaea. Dit is dezelfde man die de heilige graal in de , nu als rode bron bekend staande, Chalice Well schijnt te hebben verstopt. Er wordt ook gezegd dat zowel Arthur als zijn vrouw Guinevere daar zijn begraven.

Glastonbury, ook bekend als Yns Wydyr wat eiland van glas betekend en weer nauw in verband staat met Cear-Wydyr, het glazen fort wat een benaming is voor de Keltische onderwereld, is omgeven door Moors (een soort moerassige gebieden). Voorheen is dit water geweest, waardoor de Tor echt een eiland werd. De moerassige gebieden worden ook wel de Sluier van Avalon (Vale of Avalon) genoemd. Doordat de gebieden erg vochtig zijn, is er erg veel mistvorming rondom Glastonbury. Misschien dat er daarom wel wordt gesproken over de nevelen van Avalon?

Avalon voor mij

Is voor mij een thuis. Een plek waar mijn oude ik onder andere vandaan komt en die ik me begin te herinneren. Het is een heimwee naar een plek waar ik, in dit leven althans, niet eerder was. In 2006 heb ik dan de reis ondernomen die een soort van bedevaart vormde langs de heilige plaatsen die in verbinding staan met Avalon. The Chalice Wells, Stonehenge, Avebury etc. Het was werkelijk onvergetelijk en zo bijzonder, dat ik hier mijn opleidingsperiode mocht aflsuiten met een inwijding. Ik heb er nog iedere dag heimwee naar.

Mijn reisverslag, wat uiteraard beknopter is i.v.m. vele persoonlijke processen, staat
Hier

deze tekst stamt oorspronkelijk van 21-11-2004 en is aangepast om de link naar het reisverslag in te voegen


© Hydrangea Online / Laatste update: 10-06-2007 / 23760 x bekeken