Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De Heilige Graal

Wie kent het niet, het verhaal van de Heilige Graal. Een geheimzinnig voorwerp waar al sinds mensenheugenis naar wordt gezocht. Niet in de laatste plaats, omdat er allerlei krachten aan worden toegedicht., zoals helende en herstellende krachten, het communiceren met God (of de Kennis van God), de mogelijkheid om voedsel te verstrekken, onsterfelijkheid, de mogelijkheid de ''waardigen'' te roepen en onzichtbaarheid voor de ''onwaardigen''.

Voor veel mensen, met name Christenen is de Graal een schaal of beker waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal en waarin het bloed van God’s zoon is opgevangen toen hij aan het kruis hing. Volgens het verhaal is de Graal vervolgens door Jozef van Arimathea in veiligheid gebracht, alleen is niet overal bekend waarheen.

Nu zijn er veel meer verhalen over de Heilige Graal en ik wil ze in het kort uiteenzetten.

Voortbordurend op het Christelijke verhaal, zijn er de beweringen dat Jozef van Arimathea met de Graal gevlucht is naar Avalon ( het huidige Glastonbury) en waar hij hem een tijdlang heeft verstopt in de heilige bron die nu bekend staat als de rode bron van de Chalice Wells. Naar verluid is de rode kleur te danken aan de Graal die hierin heeft gelegen en de bron is tot op de dag van vandaag rood gekleurd. Ook zou Jozef in zijn tijd in Avalon de eerste Christelijke kerk hebben gesticht op de Glastonbury Tor. Anderen zeggen, dat het verhaal rondom de graal wel erg veel overeenkomsten vertoont met de Keltische Mythe rondom de Ketel van dood en wedergeboorte. De ketel van Cerridwen. Ook verbonden met de Keltische mythen is natuurlijk de alom bekende overlevering rondom Kind Arthur, van wie wordt gezegd dat hij zijn hele leven ook heeft gezocht naar de graal.Een andere invalshoek is die, die vertelt dat de Graal naar Frankrijk werd gebracht en terechtkwam bij de Katharen. De graal zou verborgen zijn geweest in de burcht van Motsegur. Het Katharisisme is een bekende gnostische religie en op zich is een verband tussen Graal en Gnostisisme een zeer waarschijnlijke.

Een andere, en volgens velen zeer gedurfde, theorie is die, dat de Graal geen object is, maar een benaming voor een bloedlijn. Een heel bijzondere bloedlijn, wel te verstaan, want het zou de stamboom zijn van Jezus van Nazareth en Maria Magdalena , die volgens overleveringen zijn vrouw was en tevens moeder van hun nageslacht. Uit het vermeende huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena zou een dochter genaamd Sarah zijn voortgekomen. De rechtvaardiging voor deze theorie is, dat de term San Greal (heilige graal) eigenlijk moet zijn : Sang Real , hetgeen Heilig Bloed betekent. Er schijnen meerdere geheime genootschappen te zijn die het geheim van de stamboom van Christus, tot op de dag van heden, getracht hebben te bewaren/bewaken. In aansluiting hierop is de bewering dat de Graal niet zozeer een schaal of beker is, alswel een serie documenten, die , wederom, bewijs zijn van de stamboom Jezus - Maria Magdalena.

Verband met bovenstaande hebbende is deze uitleg: Het verhaal over een gevecht tussen Engelen , waarbij Lucifer (vertaald betekent dit “brenger van het licht”) een deel van de engelen in opstand bracht tegen God en hij daardoor God werd verbannen. Bij deze verbanning viel er een steen uit Lucifer’s kroon. Die steen , die de bron van Lucifer’s kracht zou zijn, viel uit de hemel en kwam terecht op aarde. In vroege legenden rondom King Arthur, wordt aan de Graal vaak ook gerefereerd als zijnde een steen.

Als laatste draag ik aan de theorie dat de Heilige Graal niets meer en niets minder is dan een representatie van het Goddelijke in jezelf. Het vinden van de heilige graal is dan dus het vinden van de Goddelijkheid in jezelf, wat voor velen van ons ook een zeer zware zoektocht kan zijn. Vandaar dat niet iedereen de heilige graal vindt.© Hydrangea Online / Laatste update: 16-12-2004 / 20437 x bekeken